středa 3. října 2012

JAK OCHRÁNIT SVOJE PENÍZE PŘED INFLACÍ?


Přejít na WWW.INVESTICNIGURU.CZ zde


Inflace: Jak jí lépe porozumět?JEDINÁ OCHRANA PŘED INFLACÍ JE VYMĚNIT PENÍZE ZA NĚCO HMOTNÉHO (AKCIE, KOMODITY, NEMOVITOVITOSTI)
Je velmi pravděpodobné, dokonce snad i nevyhnutelné, že nás v příštích letech čeká vysoká inflace. Peníze už jsou natištěné, jen se zatím nedostaly do oběhu. Někteří ekonomové očekávají inflaci kolem 5%, někteří dokonce 10%, ale to nemění nic na tom, že je potřeba své peníze začít chránit. 

ZLATO:
Nejrozšířenější radou je, že investor by měl nakoupit zlato, jelikož je to tradiční uchovatel hodnoty využívaný už od dávnověku. To je sice pravda, ale pojďme se podívat jaká je současná situace. Zlato totiž od chvíle, kdy centrální bankéři začali snižovat úrokové sazby (09/2007), vzrostlo o 120% (ze 750 na 1650). 



Graf vývoje ceny komodity Zlato (eCBOT)
 
Je tedy zřejmé, že už na něm nějaká "vysokohorská" přirážka je. Ruku na srdce, pokud koupíte teď zlato za víc než dvojnásobek předkrizové ceny, myslíte, že na tom reálně vyděláte?
NEMOVITOSTI:
Proto se nabízí další tradiční instrument, který chrání před inflací a to jsou nemovitosti. S tím ale souvisí pár zádrhelů. Jednak ne každý si může koupit byt nebo dokonce dům, protože to stojí fůru peněz, ale taky málokdo má čas se o něj starat (nutné opravy, vybírání nájmu). Právě pro tyto lidi existujou nemovitostní podílové fondy, kam můžou vložit částky mnohem menší a účastnit se, prostřednictvím fondu, pronajímání komerčních budov. Málokdo ví, že tyto fondy mají v nájemních smlouvách tzv. inflační doložku, podle které se nájem zvyšuje přímo úměrně inflaci, takže tato investice má slušný předpoklad vaše peníze ochránit. Připomínám jen, že výnos fondu kopíruje inflaci, takže je zcestné myslet si, že vygenerujete navíc nějaký zisk nad tento rámec. Hodnotu, kterou tam vložíte si zase vyzvednete, ať už vyjádření v penězích bude mít na konci kolik chce nul :-).

AKCIE:
Teď se podíváme na investici o které to není tolik profláklé, ale taky slouží jako ochrana před inflací. Dokonce mezi nejbohatšími lidmi světa je nejoblíbenější a možná právě proto jsou tak bohatí :-). Určitě jste uhodli, že jde o akcie. Spousta lidí si myslí, že to jsou jen papírky podobné těm, které nazýváme peníze, ale na rozdíl od nich se za akciemi skrývají podniky, firmy a společnosti- tedy vpodstatě nemovitosti, které navíc dokážou generovat zisk. Ceny akcií se právě teď povalujou na svých dlouholetých minimech, takže si myslím, že je nejlepší chvíle na jejich nákup. Připomínám jen nejdůležitější investorskou poučku: Nikdy nedávej všechna vejce do jednoho košíku. Rozuměj: vsadit všechny peníze na jednu kartu, čili nakoupit za všechno jen jeden podnik je naprostý risk. Stát se totiž může cokoli a cena akcie narozdíl od zlata nebo nemovitostí, může spadnout až na úplnou nulu (já sám jsem kdysi koupil za dost peněz akcie IPB. Přestože měli ze všech tuzemských bank největší zisky a nejlepší rating, během měsíce zkrachovala a já dosud nemám nic, už ani naději ne :-) ).Nejlepší, jak tuto věc řešit, je investovat do akciových podílových fondů. Existuje jich ohromná spousta, ale pro normálního člověka je výhodné vybrat si z rodiny fondů u banky kde mám běžný účet. Výhodné je to tím, že mám u stejné banky spořící i majetkový účet, takže řeknu jenom chci koupit x kusů těchto podílových listů, podepíšu objednávku, oni si peníze sami převedou z účtu a mě jenom pošlou výpis jako doklad, že transakce proběhla. Stejně tak řeknu, že chci prodat x kusů těchto podílových listů a do dvou dnů, nebo i rychleji mám peníze na účtu- prostě komfort. Navíc kurzy podílových listů najdu normálně v novinách a obchod probíhá online, takže není problém koupit je za cenu, kterou snadno odhadnu. Nevidím v tom žádný zádrhel- já to prostě doporučuju :-).

UMĚNÍ:
Další věc, která dokáže ochránit peníze před inflací, je umění nebo starožitnosti. Tam je zřejmé, že to jsou hmatatelné věci, takže mají nějakou hodnotu. Každý si už někdy v novinách všimnul, že se vydražil obraz malíře za miliony dolarů. To je možné nejenom díky abnormální poptávce (bohatých lidí), ale nepochybně taky díky neustálému znehodnocování peněz.




 
Z tohoto obrázku je zřejmé, že na dílo ze začátku minulého století je zapotřebí daleko více peněz než tehdy :-). Jak ale vybrat kvalitní dílo aby se to rentovalo opravdu nevím, takže je potřeba vyhledat spíš stránky, které se tímto tématem zabývají.
Tak, a nic dalšího na téma Ochrana peněz před inflací už nevím :-).
P.S. - ale  NA DLUHOPISY ZAPOMEŇTE :-) !!!


Zajímavosti k tématu:
Zbraně a munice mají schopnost uchovávat hodnotu (je to hmotné aktivum), takže se hodí jako ochrana před inflací. Napadlo by vás to někdy :-)?